V říjnu jsme psali o volně žijícícm MODRÉM aratingovi kropenatém (Psittacara leucophthalmus), který byl spatřen v Rio Claro, brazilském městě, nacházejícím se ve spolkovém státě São Paulo. Snímky a videozáznamy, jež před pár dny zachytili Eduardo Kokubun a Luiz Carlos Ramassotti ukazují, že si modrý aratinga našel zeleného partnera.



Modrý aratinga kropenatý (Psittacara leucophthalmus).
Foto (c) Eduardo Kokubun a Luiz Carlos Ramassotti, Brazílie



Modrý aratinga kropenatý s přírodně zbarveným partnerem.
Foto (c) Eduardo Kokubun a Luiz Carlos Ramassotti, Brazílie

Aratinga kropenatý není ohroženým druhem a v rámci Červeného seznamu IUCN je zařazen v taxonu "málo dotčený", CITES II. Ve své domovině se stále vyskytuje v hojných počtech a často zalétá do obydlených lokalit. Populace jsou v západní Amazonii, Surinamu, Francouzské Guyaně a Uruguay. Pokud se za přírodními aratingami kropenatými vypravíte, zkuste štěstí v národním parku Manu National Park, kde se vyskytují tři páry na jeden kilometr čtvereční. Park se nachází se na jihovýchodě Peru na pomezí regionů Madre de Dios a Cusco. 

Modrý aratinga kropenatý žije v oblasti Rio Claro (spolkový stát São Paulo).
Foto (c) Eduardo Kokubun a Luiz Carlos Ramassotti, Brazílie


V sedmdesátých letech nebyl aratinga kropenatý ve voliérách u chovatelů běžně zastoupeným druhem. To se však záhy změnilo. Dle vědců z Cornellovy laboratoře bylo mezi roky 1985 a 1990 z Argentiny exportováno 31 169 jedinců. Vývoz v takovém množství zapříčinil značný pokles původní volně žijící populace (Cornell Lab of Ornithology). 

Sociální sítě jsou aktuálně plné nasdílených videozáznamů modrého aratingy kropenatého a rostou komentáře uživatelů, vyjadřujících přání, aby modrý jedinec s partnerem zahnízdil. Mnozí se pak obávají rizika nelegálního odchytu. V tomto ohledu je dobré, že si modrý aratinga vybral za své hlavní útočiště obydlenou oblast, která je z velké části hlídána i kamerovým systémem.