e-shop časopis články online inzerce

ATLAS PAPOUŠKŮ - Kakadu bílý

Autor: Markéta Palátová

Foto: M.Palátová

Publikováno: 16.07.2021

KAKADU BÍLÝ (Cacatua alba)

 

 

ČELEĎ

Kakaduovití (Cacatuidae)

ROD

Cacatua

 

POPIS

Kakadu bílý je na první pohled sněhově bílý. Je-li papoušek v klidu, tak na rozdíl od jiných kakaduů není patrná chocholka. Ta se skládá z dlouhého a širokého, rovně střiženého peří, které směřuje dozadu, zakrývá papouškovi hlavu a končí na krku. Pokud je papoušek rozrušený, roztáhne chocholku, která vytvoří široký deštník kolem celé hlavy (proto se mu v angličtině říká Umbrella cockatoo, pozn. umbrella = deštník), někomu zase může připomínat indiánskou čelenku. Při rozrušení se navíc objeví žlutavé zbarvení spodní strany křídel a spodní strany ocasu. Dalším typickým znakem je světlé modré oční okruží. Zobák i nohy mají černou barvu, ale díky silnému pudření, které je pro papoušky kakadu typické, jsou obvykle šedavé. Zobák je velmi silný, spodní strana má dva ostré výčnělky. 

 

 

HMOTNOST

Hmotnost se pohybuje od 400 gramů u menších samic po 800 gramů u větších samců.

 

VELIKOST

Asi 46 cm, délka křídel asi 25 – 31 cm.

 

DÉLKA ŽIVOTA

Až 70 let.

 

 

POHLAVNÍ DIMORFISMUS

Samci jsou obvykle větší než samice, mají širší hlavu a větší zobák. Pohlaví lze rozeznat podle barvy oční duhovky, kdy dospělí samci mají oči tmavě hnědé, až černé, zatímco samice je mají v dospělosti červenohnědé. Pro určení pohlaví se však doporučují testy DNA.

 

 

VÝSKYT

Kakadu  bílý je endemickým druhem několika ostrovů v Indonésii, konkrétně se jedná o ostrovy Halmahera, Ternate, Tidore, Kasiruta a Molucké ostrovy. V přírodě se s nimi můžeme setkat v různých biotopech: v lesích, mangrovníkových porostech, v mokřadech, nebo dokonce poblíž plantáží, kde jsou považováni za škůdce. Jejich typickým domovem jsou však hustě zalesněné oblasti, kde hledají místa k hnízdění. 

 

 

ŽIVOT VE VOLNÉ PŘÍRODĚ

V porovnání s ostatními druhy kakaduů chybí dostatečné informace o jejich životě v přírodě. Je známo, že jejich hlasitý křik je slyšet až na vzdálenost 5 kilometrů. Jedná se o společenského papouška, který žije v párech a menších skupinkách, ojediněle i menších hejnech čítajících kolem 15 jedinců. Živí se různými druhy plodů stromů (např. rambutan, lansat, durian), ovocem (např. papája) a oříšky. Nezřídka způsobuje škody na kukuřičných polích. Součástí jídelníčku kakadu bílého jsou také třeba cvrčci.

 

 

PAPOUŠEK V LIDSKÉ PÉČI

Ačkoliv se jedná o společenského papouška, tak kakadu bílý, na rozdíl od jiných druhů papoušků, nemá potřebu vytvářet sociální vazby s jinými papoušky nebo více lidmi. Výjimku tvoří hnízdící páry, které jsou velmi stabilní. Kakadu bílý je monogamní a vytváří doživotní páry. V lidské péči tak má kakadu bílý tendenci navázat silné pouto s jedním členem domácnosti, který mu nahrazuje tuto jeho přirozenou potřebu. K ostatním členům domácnosti se pak může projevovat silně agresivně. Pokud kakadu bílý ztratí svého partnera (v přírodě, i v zajetí), nese tuto ztrátu velmi těžce.

 

Jelikož se jedná o velkého papouška, musíme počítat s tím, že potřebuje dost prostoru – co se týká vnitřní voliéry, i možnosti proletu. Jeho voliéra by měla mít dostatek místa na to, aby se v ní papoušek dokázal zabavit. Nejvíce času by však měl trávit mimo klec.

 

Pozornost bychom měli věnovat také výživě. V této oblasti dělají majitelé častou chybu. Ačkoliv se jedná o velkého papouška, nelze ho v oblasti výživy srovnávat třeba s arou. Časté podávání sladkého ovoce (hrozno, jablko apod.) a tučných ořechů je nejčastější výživovou chybou, která u kakaduů (především jedinců chovaných ve vnitřních voliérách s omezeným množstvím pohybu) způsobuje zdravotní problémy. To pak může vyústit v takové projevy chování, jako je škubání peří, agresivita nebo křik.

 

Ke správné péči patří také kvalitní a nerušený spánek po dobu 10 -12 hodin každou noc, tzn. v místnosti bez hluku, světel apod.

 

 

CHOV

Kakadu bílý v přírodě hnízdí pouze jednou do roka. Samci i samice dosahují pohlavní vyspělosti v pěti až šesti letech života, výjimečně i dříve. Samice naklade obvykle dvě vejce, výjimečně tři. Vejce jsou bílá, o velikosti cca 40 x 30 mm. Doba inkubace je 28 až 30 dní. V sezení na vejcích se rodiče střídají, stejně tak jako v péči o vylíhlá mláďata. Ta opouštějí hnízdo ve věku 3 měsíců, ale zůstávají závislá na rodičích přinejmenším ještě další 3 týdny.

 

 

ZÁVĚR

Kakadu bílý je velmi inteligentní papoušek. Jeho inteligence se přirovnává k tříletému dítěti, na což bychom měli myslet, pokud si chceme tohoto krásného papouška pořídit. Je potřeba mu poskytnout nejen dostatečný prostor, ale vyžaduje také spoustu času stráveného v interakci s jiným papouškem nebo člověkem. Jeho voliéra by měla být vybavena různými hračkami, které je potřeba často obměňovat. Při krmení využíváme rozličné způsoby, jak papouška přinutit hledat potravu, abychom zaměstnali jeho mozek. Pokud se kakadu bílý nudí, objeví se u něho různé poruchy chování. Často se tak můžeme setkat s tím, že si kakadu škube nebo cvaká peří, nesnesitelně křičí nebo je agresivní.

 

Je důležité také zmínit, že kakadu bílý „pudruje“. Je to přirozený proces, kdy papoušek vypouští do svého okolí množství jemného bílého mastného pudru. Není tudíž vhodný pro astmatiky a lidi s dýchacími obtížemi.

 

Kakadu bílý je vyhledáván především pro svou povahu. Pokud se mu dostává náležité péče, dokáže být neuvěřitelně zábavný. Je však také velmi nevyzpytatelný, protože mazlivý papoušek se může ve vteřině změnit v klovající monstrum. Je tedy potřeba umět číst řeč jeho těla, aby majitel dokázal odhadnout jeho náladu. Z tohoto důvodu, a také s ohledem na nároky na péči, se obecně nedoporučuje nezkušeným chovatelům. Pokud však poskytnete svému kakaduovi vše, co potřebuje, dokáže vás zahrnout nekonečnou láskou.

 

 

Zdroje:

The Cockatoos, A Complete Guide to the  Species, Mulawka, Edward John, McFarland and Company, Inc., Publishers 2014

Cockatoos, Cameron, Matt, CSIRO Publishing 2007

Markéta Palátová

Papoušci mě provázejí s přestávkami od dětství - andulky, kakariki, korely, rosely atd. Před pár lety přišel první „velký“ papoušek – amazoňan modročelý, kterého mám dodnes. Největší láskou se však stal kakadu alba. S ním přišly radosti, ale i ...

Zobrazit celý profil

Objednejte si tištěný časopis PAPOUŠCI

Chcete se o papoušcích dozvědět ještě mnohem víc? V tištěném časopise PAPOUŠCI zveřejňujeme obsáhlé a kvalitní články, které prezentují osobní dlouholeté zkušenosti chovatelů papoušků i mazlíčkářů.

OBJEDNAT PŘEDPLATNÉ

+420 775 275 299

PO-PÁ 8:00 - 16:00

redakce@papousci.com

V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat

Code & design with by WAMPLE, s.r.o. | We are on