e-shop časopis články online inzerce

ATLAS PAPOUŠKŮ - Kakadu molucký

Autor: Markéta Palátová

Foto: M.Maceková

Publikováno: 30.07.2021

KAKADU MOLUCKÝ (Cacatua moluccensis)

 

 

ČELEĎ

Kakaduovití (Cacatuidae)

 

ROD

Cacatua

 

POPIS

Jedná se o velkého papouška, jehož peří má jemně lososovou barvu. Chocholka tohoto kakadua je nepřehlédnutelná – dlouhá a široká světlá pera jsou doplněna výrazně tmavě oranžovými pery. Papoušek zvedá chocholku jen v okamžiku rozrušení, jinak leží volně na hlavě papouška, je složená dozadu. Stejně jako u kakadu bílého, i kakadu molucký zvedá chocholku nejen nahoru, ale i do stran, čímž se výrazně zvětší hlava papouška.

 

Kakadu molucký má velký černý zobák, který má díky pudrování šedý nádech. Také nožky papouška jsou šedo-černé. Oční okruží je nevýrazně světle modré. Spodní část křídel a ocasu mají žluto-oranžové zbarvení.

 

 

 

HMOTNOST

Hmotnost okolo 1 kg.

 

VELIKOST

Asi 47 – 52 cm. 

 

DÉLKA ŽIVOTA

Může se dožít 80 – 85 let.
 

 

POHLAVNÍ DIMORFISMUS

Není tolik patrný. Zdroje uvádějí, že samci mívají tmavší oči než samice, ale pohlaví spolehlivě určí jen test DNA. 

 

VÝSKYT

Kakadu molucký je endemitním druhem východní Indonésie. Ve volné přírodě byste se s ním mohli setkat na několika z Moluckých ostrovů (Seram, Ambon, Saparua a Haruku – průzkumy však ukazují, že na posledně zmíněných ostrovech už se s největší pravděpodobností jedná o vyhynulý druh). Obecně je kakadu molucký velmi ohrožený druh, protože i poslední populace těchto nádherných papoušků jsou díky nezákonnému obchodu na pokraji vyhynutí. 

 

ŽIVOT VE VOLNÉ PŘÍRODĚ

O životě těchto kakaduů ve volné přírodě není tolik informací, na rozdíl např. od australských kakaduů. Víme, že kakadu molucký žije v malých hejnech, čítajících nejčastěji 12 – 15 jedinců. Pro období hnízdění vytvářejí papoušci doživotní páry. Ve volné přírodě se jedná o plachého papouška, který je však velmi hlasitý – jedná se o jednoho z nejhlasitějších papoušků vůbec! 
 

 

PAPOUŠEK V LIDSKÉ PÉČI

Kakadu molucký je velmi inteligentní papoušek, který vyžaduje péči.  Ta spočívá nejen ve správné výživě, ale také v interakci s jiným papouškem (nejlépe svého druhu) nebo člověkem. Papoušek potřebuje dostatečně zaměstnat – nejen hlavu, aby se nenudil, ale také zobák, aby neničil vybavení domácnosti. 

 

Jeho strava sestává z různých semen, bobulí, zrnin, ovoce a plodů stromů. V přírodě se živí i hmyzem a larvami hmyzu. 

 

Kakadu molucký, jak již bylo řečeno, pudruje, což může činit problémy alergikům a lidem s dýchacími obtížemi. Tento papoušek je také známý tím, že se velmi rád sprchuje. Voda mu pomáhá udržovat kůži a peří v čistotě.

 

Jelikož se jedná o společenský druh, kakadu molucký si dokáže velmi rychle vytvořit pouto ke svému majiteli. Rád se mazlí a předvádí se. Pro majitele je však důležité udržet ten správný vztah mezi člověkem a papouškem, vztah, ve kterém se z papouška nestane hračka, „domácí mazlíček“, ale sebevědomý a zároveň vychovaný společník. Tento papoušek je velmi inteligentní, dokáže být manipulativní a žárlivý – pokud se upne na jednoho člena rodiny, může se projevovat velmi agresivně k ostatním členům domácnosti.

 

  

 

CHOV

Kakadu molucký hnízdí obvykle jen jednou do roka. Snůška čítá jedno až tři vejce. Vejce jsou bílá, eliptická, měří asi 50 x  33,5 mm. Mláďata se začínají líhnout po 25 – 30 dnech (Cameron), jinde se uvádí až 36 dnů (Mulawka). Při líhnutí pomáhají oba rodiče, se soumrakem samec opouští hnízdo a hlídá poblíž. Mláďata po vylíhnutí opouštějí hnízdo ve 12 až 14 týdnech a samostatní jsou za další 4 týdny. 

 

Kakadu molucký je také známý tím, že je v době hnízdění velmi agresivní. I sebemenší hluk nebo neznámý zvuk je může vylekat, proto by neměli být v tomto období vyrušováni. Pokud se k voliéře (k hnízdu) někdo přiblíží, pokud se papoušci cítí ohroženi, dokáží být velmi agresivní, nebojí se zaútočit nebo alespoň zastrašovat. Neklid a nebezpečí se přenáší také na vylíhlá mláďata, která (podle Mulawky) v případě neklidu vyvrhují potravu.

 

Jak již bylo řečeno, kakadu molucký (podobně jako jiné druhy kakadu) vytváří doživotní páry. V případě, že jeden z páru zemře, přeživší jedinec často vykazuje známky hluboké deprese. Podobný vztah navazují ke svému majiteli, pokud nemají partnera papouška. 

 
 

 

ZÁVĚR

Kakadu molucký patří mezi nejkrásnější papoušky vůbec. Jeho vzhled a inteligence láká mnoho chovatelů k pořízení si takového papouška. Pokud se mu však majitel nedokáže dostatečně věnovat, kakadu začne trpět různými poruchami chování – těmi nejčastějšími jsou křik (jeho křik dosahuje až 135 dB!) nebo škubání peří. To je také důvod, proč se tito nádherní ptáci tak často ocitají v různých stanicích pro opuštěné papoušky. 

 

Chceme-li si tedy kakadu moluckého pořídit, je potřeba se zamyslet nad tím, zda jsme schopni mu poskytnout vše, co potřebuje – dostatek času ke hře a tréninku, dostatek prostoru, podnětů atd. … jedině tak může být soužití tohoto nádherného kakadua ve společnosti člověka šťastné. 

 

 


 

Zdroje:

The Cockatoos, A Complete Guide to the  Species, Mulawka, Edward John, McFarland and Company, Inc., Publishers 2014

Cockatoos, Cameron, Matt, CSIRO Publishing 2007

Markéta Palátová

Papoušci mě provázejí s přestávkami od dětství - andulky, kakariki, korely, rosely atd. Před pár lety přišel první „velký“ papoušek – amazoňan modročelý, kterého mám dodnes. Největší láskou se však stal kakadu alba. S ním přišly radosti, ale i ...

Zobrazit celý profil

Objednejte si tištěný časopis PAPOUŠCI

Chcete se o papoušcích dozvědět ještě mnohem víc? V tištěném časopise PAPOUŠCI zveřejňujeme obsáhlé a kvalitní články, které prezentují osobní dlouholeté zkušenosti chovatelů papoušků i mazlíčkářů.

OBJEDNAT PŘEDPLATNÉ

+420 775 275 299

PO-PÁ 8:00 - 16:00

redakce@papousci.com

V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat

Code & design with by WAMPLE, s.r.o. | We are on