AWIPARROTS – NOVÝ ČASOPIS PRO CHOVATELE PAPOUŠKŮ I MAZLÍČKÁŘE

Autor: Redakce PAPOUŠCI

Ostatní autoři: archiv redakce

Svět se v průběhu posledního roku z velké části přesunul do digitálního života. Nejinak je tomu i u redakce časopisu PAPOUŠCI. V úterý 9. března představila svůj další projekt – mezinárodní elektronický měsíčník AWIPARROTS. Prvotní myšlenky proměnit tento plán ve skutečnost však sahají až do roku 2008.

Spoluzakladatelka časopisu PAPOUŠCI Alena Winner žije publicistikou zaměřenou na papoušky už dvacet let. Vzhledem k ohlasům chovatelů ze zahraničí se myšlenkou anglického vydání vážněji zabývala už ve zmíněném roce 2008. Po pečlivém promyšlení ale záměr na nějaký čas odložila, protože se v týž roce narodil první syn. V průběhu dalších let ředitelka redakce ve volných chvílích promýšlela podobu anglického časopisu a snu, že se vydání jednoho dne skutečně zrealizuje, se nikdy nevzdala. Jak sama přiznává: „Zpětné vazby od zahraničních chovatelů jsme měli po celou dobu vydávání časopisu PAPOUŠCI. Ty feedbacky ale nikdy nebyly tak intenzivní, jako v roce 2020. Do světa je každé dva měsíce zasíláno několik desítek časopisů, chovatelé si stránky tištěného periodika scanují a překládají v translatoru

Historicky první vydání digitálního časopisu AWIPARROTS 1-2021.
Teď je situace jiná. Chovatelé budou mít k dispozici časopis v angličtině. Nejde však o kopii českého dvouměsíčníku, jelikož PAPOUŠCI se specializují na reportáže od převážně lokálních českých chovatelů. AWIPARROTS je originální časopis, kde čtenáři najdou články z celého světa s tím, že zde budou často prezentováni i čeští chovatelé a jejich bezesporu perfektní úspěchy. Nutno dodat, že vydání se neuskutečnilo ze dne na den. Za projektem jsou stovky hodin příprav. Ale přece jen by možná mnohé zajímalo, kdy došlo k bodu zlomu, tedy ke stoprocentnímu rozhodnutí pro tento krok?

Jak jsem zmínila, měli jsme už dříve mnoho ohlasů od chovatelů zvučných jmen, ale pravidelně i přání, abychom časopis PAPOUŠCI vydávali v angličtině. V létě 2020 jsem pracovala na článku o chovu amazoňanů běločelých s německým chovatelem Christofem Götzem. A pak následovala známá otázka, proč ještě neděláme časopis v angličtině, která "padla" v prvním zářiovém týdnu v takové hezké malebné restauraci u dálnice kousek od Brodku u Prostějova. A je fakt, že Christof byl vytrvalý. Zřejmě byl ve správný čas na správném místě a ve mě nápad léta uzrával. K tomu se přidala motivace ze strany mého výborného kamaráda Antonína Zeleného a v tu samou dobu i od Christopha van Belle, mého "belgického bratra". Jednoho podzimního dne jsem zkrátka řekla... tak jo. Jdeme do toho. No, pravdou je, že načasování nebylo úplně praktické, protože jsme v tu dobu dokončovali knihu manželů Vaidlových, plus několik dalších knižních projektů a blížil se vánoční trh. Ale ten vnitřní motor už se nedal zastavit a řekla jsem si, že buď teď nebo nikdy. Vzpomínám si na podzimní a zimní večery, kdy se tvořila celková koncepce, design stran, vybíralo se vhodné písmo a bylo také nutné vytvořit tým. Několikrát jsem stránky předělávala, aby se texty dobře četly i v té elektronické podobě. Byly to stovky detailů, které byly třeba dotáhnout do konce. No a večery proto, že při stoprocentní péči o tři dětičky a současné distanční výuce, mi časopisová pracovní doba někdy začíná i v osm večer :-) Nepopírám, že jsme se pustili do velmi náročného projektu, který je pro mne ale nyní ve výsledku velmi povznášející a věřím, že s koncepcí čtenáře nezklameme.“

Čestným členem redakce AWIPARROTS je světoznámá chovatelka a autorka několika desítek knih Rosemary Low, která poskytuje odborné i stylistické konzultace. Dalšími členy týmu jsou MVDr. Helena Vaidlová, Ing. Martin Rašek a na správnost angličtiny (překlady a jazykové korektury) dohlížejí Hana Ash a Christopher Ash. V neposlední řadě je nutné zmínit, že součástí projektu je i speciálně naprogramovaný software pro elektronické předplatné, který byl vytvořen na míru přesně pro potřeby časopisu. A vše muselo ladit dohromady. Alena Winner je autorkou mnoha reportáží i v zahraničí a vzhledem k účasti na kongresech má široký okruh chovatelů, kteří budou do AWIPARROTS přispívat. Nicméně i zde to bude na redaktorech, aby z informací chovatelů zpracovali články pro ostatní.

Vizí časopisu je propojit chovatele papoušků z celého světa. Zejména v době, kdy není možné cestovat, AWIPARROTS mnoho nadšenců uvítalo. Ohlasy jsou zatím stoprocentně pozitivní. Více informací a ještě podrobnější nahlédnutí do zákulisí zveřejníme v tištěném časopise PAPOUŠCI 3–2021 (květen/červen).

Chcete se dozvědět více?

Časopis • 64 STRAN

Časopis PAPOUŠCI 2/2022

75 Kč

Skladem > 5 ks

Expedujeme v pondělí