ČASOPIS PAPOUŠCI 6–2020

Autor: Alena Winner

Ačkoliv se současné dění točí kolem všem známého tématu, v redakci jsme si vytvořili svůj vlastní svět. A ten byl v průběhu několika uplynulých měsíců naplněn úžasnými dny produkce nové knihy
550 otázek a odpovědí pro chovatele papoušků.

test

Není tajemstvím, že skutečně hluboce smekám před veškerými aktivitami MVDr. Heleny Vaidlové a jejího manžela Antonína Vaidla. S celosvětově známým kurátorem spolupracujeme prakticky už od samého začátku fungování časopisu, tedy od roku 2001 a s Dr. Vaidlovou se první setkání uskutečnilo u příležitosti kongresu na Tenerife o pár let později. Jsou odborníky na svých místech a velice mne potěšili souhlasem se zveřejněním svých dosavadních znalostí a zkušeností v publikaci pro chovatele papoušků. Koncepčně je kniha pojata formou nejčastějších otázek, kterých mělo být původně 333, ale počet se nakonec vyšplhal na 550. Autoři vytvořili unikátní dílo, jež by nemělo chybět v knihovně žádného milovníka papoušků.

 

 

Na Vaidlových se mi popravdě líbí i skutečnost, že jsou féroví a upřímní. Proč to zmiňuji? Lidé se totiž mění, pohlcuje je doba, povrchní požitky, kariéra atd., ale Vaidlovi zůstávají takoví, jaké jsem je před téměř dvaceti roky poznala. Svá profesní léta naplnili studiem druhů, spoluprací s významnými odborníky z celého světa, chovatelskou i veterinární denní praxí, budováním veterinární kliniky či zušlechťováním expozic v Zoo Praha.
A přitom oba stojí nohama na zemi a zachovávají si ryzí lidskost. Podrobnosti o jejich knize,
která vyjde 1. prosince, najdete na straně 344. Už nyní přijímáme předobjednávky (na tel. 775 275 299). Kniha vám pomůže při řešení nejrůznějších papouščích otázek a bude výborným pomocníkem při denní péči
o vaše svěřence. Při každé publikační činnosti děláme maximum pro to, aby sdílené informace byly prospěšné a užitečné. Nejinak tomu bylo při tvorbě nejnovější knihy.

 

A teď už k aktuálnímu číslu PAPOUŠKŮ 6-2020. S Martinem Zlochem ze společnosti ANIMAL FOOD můžete
v aktuálním čísle nahlédnout do zákulisí společnosti Vetafarm. Jde o velmi zajímavý příběh představující rozvoj firmy od samého začátku. Vetafarm v současné době nabízí pestrou řadu krmiv pro papoušky, které ocenilo mnoho chovatelů z celého světa. 

Chovatelka Pavla Říhová je známá svým smyslem pro detail a dává si velmi záležet na welfare všech chovaných papoušků. Unikátně zařízené prostorné voliéry nabízejí nejvyšší možný komfort pro opeřené osazenstvo. Kromě arů hyacintových, kakaduů palmových a skupiny žaků chová Pavla také kakaduy havraní. V interview, které vytvořila redaktorka Milena Vaňková, hovoří Pavla o umělém a přirozeném odchovu "malých havranů, jak je s oblibou nazývá. Článek z praxe je plný osobních zkušeností a jeho hodnotu zvyšuje zveřejněná tabulka váhových přírůstků. 

 

 

Patrick Hund patří do mladší generace chovatelů. Jde o zodpovědného nadšence, který sestavil kolekci loriů biakských (Trichoglossus rosenbergii) a založil zajímavý projekt, který má sdružovat chovatele tohoto impozantního druhu. Ve svém příspěvku popisuje svůj vlastní způsob chovu a zveřejňuje nádherné fotografie svých svěřenců. 

 

Z Německa se přesouváme zpět do České republiky, respektive na sever Moravy. Zde chová ary zelené (Ara ambiguus) Tomáš Zabystrzan, který poutavě popsal několikaletý souboj o vajíčka. Manželé Bartlovi z Rousínova ve svém příspěvku vyzdvihují význam pivovarských kvasnic ve výživě papoušků. 

Amazónci červenozobí se v chovech vyskytují vzácně. Zejména pokud jde o čisté poddruhy. Dva z celkem šesti, konkrétně P. s. sordidus a P. s. corallinus chová Ralf Neumeyer z Rakouska. Odchovává je již řadu let a se všemi doposud získanými poznatky se dělí v aktuálním čísle časopisu PAPOUŠCI. 

 

Jak si můžete všimnout, v tomhle čísle máme články z různých koutů Evropy. Denis Chvostík ze Slovenska poreferoval o chovu agapornisů růžohlavých (Agapornis lilianae). A své první jedince sipřivezl z Maďarska. Momentálně má v chovu více než 16 mutací a počet každým rokem zvyšuje.

A teď zpět na severní Moravu. V Čeladné se chovu různých druhů exotického ptactva věnuje Jakub Janosch. V aktuálním čísle prozradí své zkušenosti s produkty Lory značky Psittacus. Jakub je spolumajitelem firmy Janosch B&F, která zde zmíněné krmivo výhradně distribuuje a co může být ideálnější než že své chovatelské zkušenosti využije i v rámci svého zaměstnání. Krmiva Psittacus jsou vysoce kvalitní a ve struktuře konkrétně krmiva pro lorie můžete vidět kousky pylových zrn, květy rostlin, ovoce a v neposlední řadě cukr ve formě fruktózy. Jakubovi a týmu Janosch B&F děkuji za velkorysé věnování cen do aktuální soutěže pro Vás – čtenáře. Pokud si předplatíte časopis do 31. listopadu, dostanete se do slosování a můžete vyhrát krmiva zn. Psittacus. Více o naší soutěži si můžete přečíst ZDE.

 

 

MVDr. Helena Vaidlová z veterinární kliniky MADA, spoluautorka knihy 550 otázek a odpovědí pro chovatele papoušků, je už řadu let externí redaktorkou časopisu PAPOUŠCI. Její články jsou praktické a snadno pochopitelné. V aktuálním čísle se věnuje problematice drápků. Dočtete se proč přerůstají, dozvíte se co je nekróza prstu a jak postupovat, pokud na noze přebývá celý jeden dokonalý prst. 

 

Manželé Trhoňovi letos v únoru navštívili Kostariku a pořídili mnoho snímků papoušků ve volné přírodě. Procestovali biotopy, kde se zaměřovali zejména na ary a aratigy, jejichž chovu se též osobně věnují. V článku se dočtete čím se živí arové arakanga a jsou zde popsány také rozdíly mezi oběma poddruhy – macao a cyanoptera.

Dr. David Waugh, redaktor Loro Parque napsal článek představující záchranný program pro kakaduy krátkozobé (Zanda latirostris). Starší generace Perthu (západní Austrálie) si možná ještě pamatuje, jak zde v sedmdesátých letech létala obrovská hejna o tisících papoušků. Dnes je tomu jinak, ale situace se i díky nadaci Loro Parque Fundación vyvíjí slibně. 

Neustále pro Vás připravujeme novinky a zkvalitňujeme probíhající projekty. Cílem redakce je přinášet cenné informace o chovu papoušků a přispívat tak k osvětě kvalitního a zodpovědného chovatelství v ČR. Protože se svět aktuálně hodně pohybuje právě tady na webu, máme od nového roku v plánu zintenzivnit ČLÁNKY ONLINE. Momentálně sestavujeme tým a možná Vás zaujme informace, že hledáme posilu do týmu – zprávařku/zprávaře. Více informací poskytneme na mailu: [email protected] nebo na tel. 775 275 299.

Přeji Vám hezké a v rámci možností pohodové dny. To neblahé koronaobdobí se jistě brzy přehoupne a pamatujte, vždy může být hůř!!! Důležité je zachovat si optimismus, pozitivní myšlení a vědomí, že na všem lze najít něco pěkného. Je to sice zvláštní, ale právě ta nelehká období mohou člověka dost posílit. Dávají prostor k přemýšlení a srovnání důležitých hodnot. Někdy zkrátka člověk musí udělat krok zpět, aby se dostal dál... 

Užívejte podzimní slunečné dny, jako je například ten dnešní a díky za úžasnou přízeň, kterou našemu papouščímu časopisu dáváte! AW

 

 

reklamaSTOLNÍ KALENDÁŘ PAPOUŠCI 2021 v prodeji ZDE

 

Chcete se dozvědět více?

Časopis • 64 STRAN

Časopis PAPOUŠCI 2/2022

75 Kč

Skladem > 5 ks

Expedujeme dnes