O španělském krmivu PSITTACUS s Jakubem Janoschem

Autor: Redakce PAPOUŠCI

Firma Janosch B&F, kterou znáte ze stránek nejnovějších čísel tištěného časopisu PAPOUŠCI, nabízí zajímavou řadu krmiv pro exotické ptactvo – PSITTACUS. Je sympatické, že chov papoušků a dalších exotických ptáků je rovněž osobním zájmem majitelů, otce a syna Reného a Jakuba Janoschových. Rodinná firma se sídlem v Čeladné se mimo jiné zabývá také chovem arabských koní. Více o krmivu prozradí pan Jakub Janosch.

 


Jak dlouho je už produktová řada krmiv PSITTACUS na českém trhu?

Naše firma JBF poprvé představila krmiva Psittacus Catalonia na Exotě 2018, kde jsme na stánku stáli společně s majitelem firmy Xavierem a jeho dcerou Eliou. Máme spolu velice vřelý až rodinný vztah a naše pozvání s radostí přijali. Právě zde nás u jiného stánku zavolal samotný majitel, že zde nějaký překupník prodává „naše granule“ PSITTACUS odsypané s fotkou žaka a jejich logem. Vtip byl v tom, že to ani naše granule nebyly, byly to nějaké „noname“, které byly vydávány za PSITTACUS. Takže de facto, ano granule jsou oficiálně na trhu od roku 2018 i když je mohli zákazníci zakoupit v nevědomosti i předtím, akorát to nemělo nic, co do činění s našimi granulemi a ochranná známka PSITTACUS tak byla v ČR nenávratně poškozena. O to víc nás to motivovalo a utvrdilo nás to v tom že to, co děláme má smysl, o to víc, jsme se snažili značku propagovat pod svou hlavičkou, protože máme výhradní zastoupení pro ČR a SK. Záležitost s dotyčným překupníkem nehodlám komentovat, nemám slov.

Prozradíte nám více o firmě (výrobci) Psittacus Catalonia?

Ano, samozřejmě a velice rád. Základní kámen Psittacus Catalonia byl položen roku 1998 samotným majitel firmy Xavier Viaderem. Začínal s chovem žaků, což je jeho srdeční záležitost, proto název PSITTACUS. V té době pro něj nebyla adekvátní dokrmovací směs pro ruční odchov papoušků. Jelikož je vystudovaný nutriolog a v té době pracoval na pozici hlavního nutriologa ve firmě, která vyráběla krmící směsi pro hospodářská zvířata, zkusil si vyrobit dokrmovací směs z výsledků výtěru volete od rodičů papoušků, kteří v této době měli mláďata v budce. Udělal si směs pro svou potřebu, následně směs daroval svým kamarádům, až nakonec vybudoval firmu, jak jí známe dnes. 



Své znalosti tedy perfektně uvedl do praxe…

Ano, neustále si hraje a inovuje své formule, jezdí hodně po světě a sbírá informace, konzultuje své formule s chovateli světového rámce, jeho oblíbený rádce je Tony Silva. Každé krmivo je pro něj výzva, potrpí si na preciznost a na detailech. Přijímá každý nápad, tak také vznikla krmiva SERINUS, kdy ho oslovila společnost Ornitological science, která ho poprosili o vytvoření dokrmovací směsi pro záchranné stanice, která zachraňují vyhozená mláďata z hnízda, zejména mláďata vlaštovek atd… Tento počin byl základ značky SERINUS. Minulý rok společně s katarským chovatelem vytvořil krmiva pro závodní holuby, tato krmiva rozdělil do různých fází v rámci tréninku, obohacená o BCCA a Methylsulfonylmethan, který zabraňuje oxidačnímu stresu svalů při namáhavém letu. Momentálně naše firma společně pracuje na společných projektech ve vývoji krmiva.



Proč právě PSITTACUS CATALONIA?

Abych byl upřímný, nikdy mne ani ve snu nenapadlo, že budeme nabízet krmivo. Na firmu PSITTACUS CATALONIA nám dal kontakt náš kamarád, jelikož v pražské ZOO s tímto krmivem odchovávali velice vzácná mláďata ptáků. Po zakoupení krmiva jsem byl ohromen jeho kvalitou a výsledky. Jelikož jsem v té době hodně spolupracoval s chovateli z Portugalska a Španělska, rozhodl jsem se na jejich pozvání navštívit jejich chovatelské centrum a sídlo firmy v Barceloně. Byl jsem v šoku, že v každém krmivu mají papáju a fíky, kořínky a hlízy rostlin, oříšky, celé sušené květy rostlin, pylová zrna, prebiotika, atd… Nesčetněkrát jsem byl přímo u výroby granulí. Vše hrálo barvami. Velice lpím na kvalitě krmení a právě krmivo je alfa a omega celého chovu. Padli jsem si do oka po mnoha návštěvách mi byla u nich doma nabídnuta výhradní distribuce. Nejprve jsem jim chtěl jen pomoct v našich končinách, ale nakonec mi to hodili na hrb. Na firmě mě velice oslovila rodinná atmosféra, je to opravdu jedna rodina a to doslova. Byli otevření a šli chovatelům na ruku. I proto se i my snažíme chovatelům naopak pomáhat a né je vykořisťovat. S tím jsem měl já osobně problém. Nikdo mi zde na trhu nebyl schopen dát slevu i když jsem bral celou paletu granulí, mi nebyli schopni mi odsypat krmivo na vyzkoušení atd. Zkrátka z mého pohledu tady spolupráce mezi distributory a chovateli vázne.


Obsahuje řada krmiva především pro papoušky nebo i pro jiné opeřence?

Hlavní firma se jmenuje Psittacus Catalonia, která vyrábí krmiva pro mnohá odvětví ptáků. Pro papoušky pod značkou PSITTACUS, dále krmiva pro pěvce a kanáry pod značkou Serinus, krmiva pro holuby pod značkou COLOMBAE a pro potravní specialisty spadají krmiva ochranné známky wilDiets. Krmiva jsou ve formě extrudovaných granulí, nebo sypkých směsí. Mezi naše exkluzivní krmení patří mimo jiné i směsi na ruční dokrmení. Máme rovněž dokrmovací směsi od voletího mléka loriů, přes dokrmovací směs čistě pro bílé kanáry bez pigmentů či dokrmovací směsi pro plameňáky.

S celou rodinou Viaderových jsme natolik spříznění, že jsme společně vytvořili na můj návrh granule pro plameňáky a teď i granule pro plodožravé ptáky, jelikož nabízené granule neodpovídali mým požadavků na granule pro plodožravé ptactvo. Nešlo mi do hlavy, proč bychom měli krmit granulemi pro ploďáky, které obsahují obsah ovoce v rámci jednotkách procent a ještě v pozadí bylo ono ovoce pouze ve formě sušené úsušky jablek. Ukuchtili jsem už 3 druhy granulí, poslední šarže jsme schválili a již ji přes rok testujeme v našem chovu. Dodali jsem je do zoologických zahrad a chovatelských institucí napříč Evropou, Afrikou a SAE. Koncem léta budou rovněž v naší nabídce.



Povězte mi prosím více o extrudovaných krmivech, které PSITTACUS také nabízí…

Extrudovaná krmiva jsou nutričně vyvážené granule, které slouží jako kompletní krmivo pro vaše ptactvo. Na rozdíl od běžného krmiva je zamezeno vybírání pouze určitých typů složek (krmivo je požíváno v celku), čímž se předchází nedostatkům ve výživě. Krmivo by mělo tvořit 100 % krmné dávky, ale měl by být ponechán prostor také pro přidání zelené potravy za účelem zvýšení pestrosti stravy. Při krmení do 70–80% by neměly být podávány vitaminové a jiné suplementy, abychom zamezili hypervitaminóze. Granule jsou opravdu „nadupané“.

V naší nabídce naleznete až 11 druhů granulí, vše přesně na míru ušité pro určitý druh, čeleď nebo skupinu papoušků. Granule mají dva typy označované jako „Maintenance“, to jsou granule určené pro mimo hnízdní období papoušků, dále granule „Breeding“, které jsou určeny pro stimulaci hnízdních párů, nutričně jsou obohaceny o složky tuků či proteinů a je v nich zvýšena koncová metabolická energie.


Nabízíte tedy také i krmiva pro ruční dokrmování papoušků?

Ano, rovněž nabízíme. No, ty jsou úplně vymazlené. Jsou rozděleny do různých vývojových fází a neméně důležité je také komplexní rozdělení, a to zda dokrmujeme „semenožravého“ papouška a nebo plodožravého papouška. Vždy se začíná produktem Crop Milk (voletí mléko), zde máme na výběr pro semenožravého nebo plodožravého papouška. Toto mléko se podává od vylíhnutí po 7. den života, pro ary a palmové kakadu, doporučuji až 10 dní, jelikož jsou nároční na tuk. Kupříkladu Crop Milk Psittacine pro semenožravé papoušky se může chlubit 44% zastoupením proteinu a 40 % tuku, 4920 kcal/kg metabolické energie. Což je jedním slovem bomba. Mládě v prvních dnech potřebuje vysoký přínos koncentrovaných a lehce stravitelných živin, aby byl zajištěn jeho exponenciální růst hmotnosti a vývoj. U mláděte je velice důležité, aby do tří dnů zdvojnásobilo svou váhu a do 6 dnů ztrojnásobilo. To je vysoký požadavek pro vyvedení zdárného, chovu schopného, mláděte až na bidlo. Poté přecházíme na krmivo druhé neonatální fáze, tedy od 7. po 28. dne života. Toto krmivo se označuje jako Neonatal Hand Feeding. Rovněž jsou dva typy, pro semenožravé či plodožravé papoušky. Tato fáze zahrnuje přípravnou fázi na vývoj opeření, tudíž ptáče musí kumulovat energii na vývoj peří, dalším mezníkem je otevření očí. Jakmile se z epidermálních papilách na letkách vyvinou malá pírka, je potřeba podpořit růst. Proto přecházíme na 3. fázi dokrmovací směsi. Ta se označuje jako Hand Feeding Formula (od 28. dne po odstav). Tady už konkrétně cílíme na určitý druh či čeleď papoušků. Máme k dispozici speciální finální směsi pro kakadu, eklekty, lorie, amazoňany, růžové kakadu (a malé papoušky), žaky a malé ary, nebo teď novinku High Energy Hand Feeding Plus pro guaruby, velké ary a palmové kakadu s extra zastoupením tuku a nejvyšší metabolickou energií celkových našich krmiv. Krmivo bylo sestaveno tak, aby představovalo 100 % vyvážené stravy během celého neonatálního a postneonatálního vývoje mláďat – od vylíhnutí až po dospělého jedince. Při vývoji těchto formulí byly odebírány po dobu krmení stěry z volete jak rodičů, tak samotných potomků. Z těchto dat a poznatků byly vytvořeny specializované typy formulí na určité druhy, rody a čeledě ptáků, s ohledem na vývoj mláděte. Patřím mezi lidi, kteří se dívají na složení i když kupují potraviny do domácnosti. Nemusíte být přeborník ve výživě, ale již při posouzení nutričních hodnot a celkového složení našich krmiv usoudíte, že jsme zcela odlišní.

 

 

Společnost Psittacus Catalonia průběžně spolupracuje s různými vědeckými institucemi na vedení mnoha výzkumných studií, vydává publikace specializované na chov papoušků v lidské péči a spolupracuje s neziskovými subjekty, které jsou zaměřeny na podporu chovu ptactva. Rodinná firma Janosch B&F se ztotožňuje s filosofií výrobce a s jistotou nabízí vysoce kvalitní krmivo. Nechybí ani poradenství a možnost dlouhodobé spolupráce pro české a slovenské chovatele.

 

Informace na tel.: 602 419 057

Janosch B&F
Čeladná 752
739 12 Čeladná
www.janoschbf.com

E-mail: [email protected]

 

 

Chcete se dozvědět více?

Časopis • 64 STRAN

Časopis PAPOUŠCI 5/2018

75 Kč

Skladem > 5 ks

Expedujeme dnes

Časopis • 64 STRAN

Časopis PAPOUŠCI 4/2018

75 Kč

Skladem > 5 ks

Expedujeme dnes

Časopis • 64 STRAN

Časopis PAPOUŠCI 3/2018

75 Kč

Skladem > 5 ks

Expedujeme dnes