Pozvánka na 11. Celostátní výstavu agapornisů

Autor: Petr Vopálka

Mám radost, že vás prostřednictvím článku online, potažmo časopisu Papoušci, mohu pozvat na svátek a událost roku pro chovatele agapornisů: Zveme vás na 11. Celostátní výstavu agapornisů.

 

Když jsme před lety začínali, cílem bylo, aby se vůbec poprvé nějací agapornisové sešli. Chovy v té době byly tristní, nikdo se nezabýval vhodností kombinací mutací, ptáci byli slabí, mnoho mezidruhových kříženců apod. Toto vidíme i dnes. Je zde však jeden podstatný rozdíl – řada chovatelů se agapornisům věnuje mnohem cíleněji, snaží se o chov čistých druhů, mutací, barevných kombinací, důraz klade i na velikost a typickou postavu pro jednotlivé druhy. Přesto každý rok dostáváme několik dotazů, zejména od mladších a začínajících chovatelů, kteří si pořídili agapornise tak, že „chovatel“ jim suverénně prodal různé křížence a nedefinovatelné kombinace mutací.





V rámci poslední výstavy v loňském roce bylo k vidění na 300 agapornisů, z toho 240 jich soutěžilo ve výstavní části. Agapornisové pocházeli od tří desítek chovatelů ze čtyř zemí (CZ, SK, PL, NL), k vidění byly nejnovější barevné kombinace, které i v zahraničí patří mezi vzácné. V uplynulých letech výstavu opakovaně navštívily největší světové kapacity v chovu agapornisů, pánové Dirk Van den Abeele a Dominique Veeckmans. Jejich kladné hodnocení a uznání nás motivují v dalším rozvoji, a proto jsme se letos rozhodli pozvat i zahraničního posuzovatele, který má licenci BVA International a splňuje nejvyšší požadavky pro posuzování dle světových standardů. Nemusíte jezdit přes 1 000 km do Belgie, letos to bude „za rohem“, v Brně…

Vystavovat může každý chovatel agapornisů, a to bez ohledu na státní příslušnost, věk nebo členství v klubu. Agapornisové musí být pouze okroužkováni nesnímatelným kroužkem a zařazeni do příslušné třídy (podle stáří ptáka) a skupiny (podle mutace). Veškeré dokumenty (výstavní skupiny, pravidla, přihlášky) jsou zveřejněny na internetových stránkách klubu www.czagapornisclub.eu v rubrice Klubová výstava.
Výstava začíná pro vystavovatele v pátek 27. září v 7:30 h příjmem agapornisů na přehlídku, který potrvá do 10:30 h. Při příjmu se kontroluje stav a zařazení dle mutací (je zde poslední možnost udělat dílčí změny např. v momentě špatného zařazení ptáků v přihlášce). Následně nastupují posuzovatelé, kteří vystavené agapornise celé odpoledne hodnotí. Večer probíhá setkání členů klubu a vystavovatelů, zároveň jsou vyhlášeny výsledky. Letos se uskuteční i přednáška s diskuzí se zahraničním posuzovatelem, na níž všichni vystavovatelé budou mít možnost dozvědět se novinky ze světa agapornisů a na co si dávat pozor v chovu. Následovat bude volná zábava… Druhý den, tj. v sobotu 28. září, je výstava od 9 do 15 h otevřena pro veřejnost. Na výstavě bude možné zakoupit agapornise i krmivo.


Časopis Papoušci má zcela jistě mnoho čtenářek a čtenářů, kteří se věnují chovu agapornisů. Dovolte mi pozvat vás na výstavu,
a to jako návštěvníka, nebo ještě lépe vystavovatele. Výstava je setkáním chovatelů stejného zájmu – kvalitního chovu agapornisů. První vystavování bývá vždy vstupem do neznáma, jelikož poprvé chovatel zjistí, jak si jeho svěřenci stojí ve srovnání s dalšími. Může se umístit lépe i hůře, každopádně zpětná vazba, kterou tímto dostane, mu ukáže přednosti i nedostatky. Následně může pracovat na posílení kvality svého chovu a každý rok se těšit právě na výstavu, na případné umístění nebo na setkání s chovateli stejného zaměření, protože jejich cílem není chov pro výkup, ale neustále se posouvat v kvalitě vlastního chovu.

Na závěr mi dovolte obrátit se speciálně na mladší a začínající chovatele, kteří se chovu agapornisů věnují krátce nebo se na něj chystají. Klubová výstava je ideální možností poznat, co kvalitní chovy agapornisů nabízejí. Udělat si přehled, jak má správně vypadat daný druh nebo mutace. Vždy je lepší dát pár stovek za agapornise navíc a mít jistotu, že je kvalitní než založit chov na malých ptácích, nedefinovatelných mutacích a někdy i druhu, byť jsou jen „za dvě stovky“. Pokud máte zájem o kvalitní chov agapornisů, přijeďte se podívat na výstavu a udělat si obrázek o tom, co vše se u nás chová. V případě dotazů se můžete obrátit přímo na mě nebo v rámci výstavy na členy klubu.

Na viděnou na výstavě!

Další informace o klubu najdete na webu:
http://www.czagapornisclub.eu/

 

Chcete se dozvědět více?

Časopis • 64 STRAN

Časopis PAPOUŠCI 2/2022

75 Kč

Skladem > 5 ks

Expedujeme zítra