V Zoo Praha byl otevřen Rákosův pavilon s unikátní kolekcí 16 druhů vzácných papoušků

Autor: Redakce PAPOUŠCI

Za účasti významných hostů a tisíců návštěvníků oslavila Zoo Praha v sobotu 28. září 88. výročí svého založení a slavnostně otevřela Rákosův pavilon pro velké papoušky a další vzácné ptačí druhy. Slavnosti se zúčastnila také paní Ludmila Rákosová, vdova po mecenáši Stanislavu Rákosovi, který na vybudování pavilonu přispěl. 



Rakosův pavilon nabízí návštěvníkům naprosto ojedinělou kolekci vzácných exotických papoušků a dalších ptačích druhů. Některé z nich pražská zoo chová jako jediná zoo v Česku nebo dokonce v Evropě. Pavilon je však unikátní nejen skladbou ptačích obyvatel, ale i svou podobou. Ptáky představuje v jejich přirozených biotopech, včetně živých rostlin. Toto pojetí je dílem zejména Antonína Vaidla, kurátora ptactva Zoo Praha:

„Ani džungle na různých kontinentech a ostrovech nevypadá stejně, navíc papoušci zdaleka nežijí jen v tropickém prostředí. Chtěli jsme ukázat návštěvníkům, jak žijí papoušci v přirozeném prostředí,“ popisuje Vaidl a tento záměr byl více než naplněn.

 

V prostředí samotného pavilonu a přilehlých venkovních voliér se tak návštěvníci mohou vydat na přírodovědnou cestu kolem světa - na Nový Zéland, Filipíny, Novou Guineu, Jamajku, do Pantanalu, brazilské Caatingy a jihoandského podhůří. V expozicích a voliérách jsou v přirozeném prostředí k vidění ti nejvzácnější papoušci světa jako nestoři kea, mady modrotemenné, trichy orlí, amazoňani jamajští, ary hyacintové, ary kobaltové (Learovi), papoušci patagonští a desítky dalších.

 



 

Otevření Rákosova pavilonu se zúčastnila řada významných hostů, včetně manželky zesnulého pana Stanislava Rákose. Ten přispěl na vybudování pavilonu velkorysou částkou 10 miliónů korun, otevření pavilonu už se však bohužel nedožil. Paní Ludmila Rákosová byla při otevíracím ceremoniálu velmi dojatá, ale šťastná, že se sen jejího manžela v plné míře naplnil. Do pavilonu vstoupila, v doprovodu ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka, jako první návštěvník. Za nimi následovali hosté, zástupci médií a veřejnost.

 

 




A soudě podle prvních reakcí návštěvníků pavilonu, který byl celý den doslova v obložení, se plní předpověď ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka:  „Návštěvníci Rákosova pavilonu budou ohromeni a okouzleni“.

Po celý slavnostní den byl připraven bohatý doprovodný program, včetně hlasování o nejkrásnější druh papouška, které s velkým náskokem vyhráli arové hyacintoví. Největším zážitkem však bylo pro děti i dospělé určitě pozorování velkých papoušků v takové blízkosti, jaké zažili málokde. Průlety kakadu palmových v průchozí voliéře, zvědavé trichy orlí šplhající po pletivu expozice těsně před návštěvníky, blízkost dvou druhů obrovských arů, nebo akční nestorové kea ve venkovní voliéře – to vše, a mnoho dalšího,  lze v Rákosově pavilonu vidět a zažít.     



Rozsálhý článek o pavilonu vyjde v tištěném časopisu PAPOUŠCI listopad/prosinec 2019. 

 

 

 

Chcete se dozvědět více?

Časopis • 64 STRAN

Časopis PAPOUŠCI 2/2022

75 Kč

Skladem > 5 ks

Expedujeme v pondělí