Vyšlo nové číslo časopisu PAPOUŠCI

Autor: Alena Winner

Kdo pozorně sleduje naše facebookové stránky už ví, že vyšlo nejnovější číslo časopisu PAPOUŠCI. Než vás seznámím s obsahem, dovolte mi několik řádků, které věnuji článkům online a novému stolnímu kalendáři PAPOUŠCI 2021.

Po dvouměsíční prázdninové pauze opět začínáme s články online. Nově se na ně můžete těšit vždy v pondělí, úterý a čtvrtek. Stejně jako doposud vám budeme přinášet novinky z chovatelského světa, informace o burzách a chovatelských setkáních, ale také užitečné informace pro praktický chov či péči o mazlíčky. Mimo uvedené dny v týdnu tu a tam zařadíme článek, dle aktuální situace. Ve státní svátky, dny pracovního volna a školní prázdniny nové články publikovány nejsou. Archiv je už ale poměrně obsáhlý, a tak věřím, že si i v těchto dnech počtete. Články online jsou doplňkem tištěné verze časopisu PAPOUŠCI, ve kterém najdete vysoce hodnotné články pro chovatele i majitele papoušků. 



V letošním roce jsme vydali velmi výpravný stolní kalendář PAPOUŠCI 2021. Je týdenní a umožňuje hodinové plánování. Nechybí termíny burz a chovatelských setkání, znamení zvěrokruhu a doplněná nově pronikající jména. Novinkou jsou zajímavé informace o konkrétním druhu u každé fotografie, které zpracoval kurátor Zoo Praha Antonín Vaidl s manželkou MVDr. Helenou Vaidlovou. V kalendáři najdete slevový kód na uplatnění až 25% slevy na nákup vysoce kvalitních krmiv Psittacus (atd.) v eshopu www.janoschbf.com. Podrobnějšímu představení kalendáře za několik dnů věnujeme ještě samostatný článek. Je již v prodeji a objednat si jej můžete v našem eshopu www.papousci.com.

Ale teď už k aktuálnímu číslu časopisu PAPOUŠCI 5-2020 (září/říjen). Blíží se podzim, který obvykle bývá ve znamení výstav exotického ptactva. Ačkoliv musely být některé akce kvůli coronaviru zrušeny, řada menších se uskuteční. Pravidelné upoutávky najdete v průběhu celého podzimu na našem webu pod linkem "Chovatelská setkání". Burzy exotického ptactva jsou aktivní a jejich přehledný seznam najdete v tištěném čísle. 





A když už jsem u výstav, děkuji za článek poskytnutý Českým klubem chovatelů agapornisů. Napsal ho Karel Novák, který ve svém textu objasňuje pojem „sportovní chovatelství“. Jedná se o kategorii chovu papoušků, při níž nejde o odchování nejvzácnějšího druhu, ale o odchovy papoušků blížících se co nejvíce standardu daného druhu. Je nutné klást důraz především na kvalitu a kondici, nikoliv na množství odchovaných mláďat. Ve svém příspěvku velmi trefně popisuje hlubší význam výstav. 

Ačkoliv jde o umělý odchov, přesto je velkým úspěchem odchov trichy orlího na jižní Moravě u Lumíra Horňanského. Chovatel v článku podrobně popisuje průběh a jakými si musel projít strastmi. Příběh je čtivý, poutavý a poučný.

 

 

O několik stránek dál najdete neméně zajímavý text od redaktorky Radky Hrevušové, která píše o zdárném odchovu kakaduů inka pod rodiči. Tentokrát u Rudolfa Strnada z Českých Budějovic. Nenechte si ujít pokračování článku o chovu aratingů hnědohrdlých u Zdeňka Vandělíka. Ve druhé části se zabývá především výživou a krmením. 


Milan Hanzák je správcem facebookové skupiny a denně ji obohacuje o nové příspěvky. Sám je chovatelem a pokud vás zajímá, jaké druhy chová, budete jejich množstvím a rozmanitostí jistě překvapeni. Svůj chov pan Hanzák představuje na šesti stranách aktuálního čísla. 

Populární novinkou posledních dnů je VELKÁ PAPOUŠČÍ ZEĎ, kterou vytvořil chovatel keů Jindřich Veselský ve čtvrti Mladé v Českých Budějovicích. Je skutečně hezké, když se i odborné chovatelství nese v přátelském duchu a zbývá energie na tak sympatické projekty...



Dalším ožehavým tématem, jež je stále častějším předmětem diskuze zodpovědných chovatelů, je křížení poddruhů. Chovatel papoušků by měl mít druh, který chová, dopodrobna prostudovaný a sestavovat páry výlučně ze stejných poddruhů. Často však bohužel dochází k opaku a zejména
u některých druhů je stále složitější najít odchované jedince čistého poddruhu. Velmi hezky problematiku popisuje Christof Götz, konkrétně na příkladu chovu amazoňanů běločelých.


Nekonečné diskuse s otázkami a názory na důležitost velikostí hnízdních budek či vletových otvorů jsou stále aktuální. Téma velice pěkně zpracovala redaktorka Milena Vaňková, která zveřejňuje jednotlivé názory prostřednictvím ankety. Těšit se můžete na vyjádření chovatelů MVDr. Petera Kuchárskeho, Luboše Račkoviče, Milana Hřebíka a Luboše Tomišky. 

Mezi další aktuální problémy v ČR patří případy, kdy jsou nevědomky, či záměrně prodána mláďata papoušků pozitivní na PBFD neboli nemoc zobáku a peří, kterou u papoušků způsobuje cirkovirus. Tato nebezpečná nevyléčitelná nemoc může prodejem nakažených papoušků postihnout
i další chovy. Na co si dát pozor a jak předejít eventuálnímu problému popisuje renomovaná veterinární lékařka MVDr. Helena Vaidlová.

Závěr časopisu je věnován záchranným projektům a Milan Blaška v mazlíčkářské kapitole radí, jak naučit papouška na nové krmivo.

Děkuji všem ochotným autorům a externím redaktorům za perfektní spolupráci nejen při tvorbě aktuálního čísla časopisu PAPOUŠCI. A těším se na další! Sledujte náš facebook a instagram. Zveřejňujeme momentálně řadu zajímavých krátkých videí z návštěv u zajímavých chovatelů. 

Přeji hezké dny!

Chcete se dozvědět více?

Časopis • 64 STRAN

Časopis PAPOUŠCI 2/2022

75 Kč

Skladem > 5 ks

Expedujeme v pondělí