RANDY BERRY – tentokrát na titulní straně časopisu PAPOUŠCI

Autor: Alena Winner

Milí přátelé, chovatelé, 

dnes jde do tisku letní číslo časopisu PAPOUŠCI, které je doslova nadupané rozhovory. Bylo mi ctí vytvořit interview s Randym Berrym z Itálie, který souhlasil stát se hvězdou titulní strany aktuálního čísla. Randy bydlí nedaleko Neapole v malebném městě Caiazzo, kde podle Google dělají nejlepší pizzu na světě. S Randym se znám už docela dlouho, ale až do loňského osobního setkání na celosvětovém papouščím kongresu (Tenerife) probíhala naše komunikace vždy jen v rámci messengeru. Randy chová papoušky už několik desetiletí a jak sám tvrdí, neustále se v oboru vzdělává. 

 

 

Na otázku, kde se v jeho životě vzali papoušci, odpovídá: 
"Naše rodina vždycky tíhla ke zvířatům a v domácnosti nechyběli psi, želvy nebo rybičky, ale papoušky nikdo nechoval. Pocházím z USA a v osmdesátých letech jsme se spolu s několika dalšími rodinami přestěhovali do Itálie. Jedni z našich amerických přátel se vrátili zpět do USA a přenechali nám voliéru, která se musela přemístit na náš pozemek. A tak to všechno začalo. Dali nám tehdy také několik malých afrických astrildů, abychom se o ně postarali. A to byl moment, kdy opeřenci vstoupili do mého života".

 

 

Randy chová mnoho druhů papoušků, ale specializuje se na chov arů kaninda (Ara glaucogularis), které odchoval až do třetí generace a brzy bude následovat čtvrtá. Je chovatelem tělem i duší a v současné době se podílí na zajímavém genetickém projektu se světoznámým chovatelem Tonym Silvou a profesorem Adamem Urantówkou z Varšavy. Celý rozhovor si můžete přečíst v tištěném časopisu PAPOUŠCI na straně 218.

Randyho můžete KONTAKTOVAT prostřednictvím jeho e-mailu: [email protected] nebo: 
 rbparrot 
 Randy Berry
 Berry Brothers Aviaries


V aktuálním čísle najdete opět spoustu zajímavého čtení. Na konkrétní témata se můžete podívat v obsahu: 

 

EDITORIAL čísla 4-2019...

Foto pro editorial bylo pořízeno v září na celosvětovém papouščím kongresu. Jsou na něm dva moji milí přátelé z papouščího světa. Chovatel Randy Berry z Itálie a cestovatelka, spisovatelka a chovatelka Rosemary Low z Velké Británie. S oběma kapacitami redakčně spolupracuji už řadu let, vyměňujeme si poznatky, kontakty a rozvíjíme naše chovatelské přátelství i společné projekty. Rosemary Low jsme v ČR vydali několik knih, Randy poskytl interview pro aktuální vydání časopisu a na dalších článcích pracujeme.

 

 

Pomalu se tak dostávám k tématu úvodu, na které mne přivedla právě tvorba rozhovoru s Randym Berrym, který uvádí, že chovatelé by měli úzce spolupracovat a nenechávat si poznatky pod pokličkou. PŘÁTELSTVÍ A ÚCTA v chovatelském světě. Jaká je vlastně současná situace? Za dva roky slavím dvacet let práce v redakci časopisu PAPOUŠCI. Za tu dobu si tedy už troufnu zhodnotit vyvíjející se vztahy mezi chovateli. Naštěstí zůstává zdravé jádro vás s dobrým srdcem. Nicméně je pravdou, že přibývá těch, kteří do ušlechtilého hobby vnášejí nevraživost a neúctu k ostatním. Nechtějí se dělit o své načerpané chovatelské zkušenosti a jsou útoční. Dalo by se i říci, že upřednostňují své potřeby před těmi papouščími. Ať už jde o prodej neodstavených mláďat, výkup papoušků a následné držení v nevhodných podmínkách nebo útoky v diskusích na internetu. Dobrý chovatel a člověk je velkorysý, kolegiálně dokáže pomoct. Éra držení poznatků pod pokličkou už by měla být dávno pryč. Jedině tak se totiž pozná, že dotyčnému jde o papoušky, rozvoj chovatelství a ne pouze o sebe. Kdo pracuje pro papoušky upřímně, jsou bezesporu organizátoři výstav. O událostech vás budeme průběžně informovat na našem facebooku nebo v článcích online na www.papousci.com.


Přeji Vám krásné léto!