Poicephalus flavifrons – úspěšný odchov v Zoo Pafos

Autor: Alena Winner

Ostatní autoři: Zoo Pafos

Ioulios Xristoforou ze Zoo Pafos (Kypr) včera večer oznámil úspěšný odchov papoušků žlutočelých (Poicephalus flavifrons). Při rutinní kontrole hnízdní budky objevil tři dobře krmená mláďata tohoto vzácného afrického druhu.

Historie chovu papoušků žlutočelých v Zoo Pafos je poměrně krátká, sahá do roku 2018. Momentálně se tu starají o čtyři páry, jimž byly poskytnuty voliéry několika různých velikostí. K překvapení chovatelského týmu pár zahnízdil v té úplně nejmenší.

Autor videozáznamu, Ioulios Xristoforou ze Zoo Pafos, který mimochodem studoval na prestižní Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, doplňuje: „V roce 2020 jsme u jednoho páru žlutočelých zaznamenali snůšku dvou neoplozených vajec. Rozhodli jsme se jim upravit výživu a poskytnout potřebný klid. Včera jsem šel provést rutinní kontrolu budky a objevil tři krásně nakrmená mláďata. Myslím, že si dovedete představit mou radost."

Papoušci žlutočelí na Kypru zahnízdili v horizontální budce o velikosti základny 25 x 25 cm a výšce 70 cm se vstupním otvorem z horní strany. „Podle dění v bude vše nasvědčuje tomu, že se rodiče o mláďata perfektně starají. Pevně věřím, že v tom budou pokračovat, aniž by potřebovali naši pomoc“, dodal Xristoforou.

Zoo Pafos byla pro veřejnost otevřena v roce 2003 a vzhledem k rozloze 100 000 metrů čtverečních jde o největší licencovanou zoologickou zahradu na ostrově Kypr. Kromě nejrůznějších savců, jako jsou žirafy, opice, klokani, lvi, tygři, a dalších, je zde zastoupeno i 200 druhů ptáků. O tom, že je tento rok pro zoo chovatelsky šťastným hovoří i skutečnost, že se tu po pěti letech chovatelského trápení podařilo úspěšně odchovat mláďě kakadua hnědohlavého (Calyptorhynchus lathami). Jde o nejmenšího zástupce podčeledi Calyptorhynchinae.  

Z důvodu pandemických opatření je Zoo Pafos v těchto dnech uzavřena. Na Kypru by se měl dát život do pohybu devátého května, ale otevření jak zoo, tak dalších zařízení, bude záležet na aktuální covid situaci. Podrobnou a obsáhlou reportáž o odchovu papoušků žlutočelých v Zoo Pafos zveřejníme v tištěném časopise PAPOUŠCI 5–2021.

PAFOS ZOO
Xylomantrou Street Agiou Georgiou Peyia Paphos CY, 8560
Tel.: (+357) 26 813 852
Fax.: (+357) 26 622 228

Chcete se dozvědět více?

Časopis • 64 STRAN

Časopis PAPOUŠCI 2/2022

75 Kč

Skladem > 5 ks

Expedujeme zítra